26 Kasım 2012 Pazartesi

AŞUREM :)

Merhaba :) Muharrem ayımız mübarek olsun Rabbim ibadet ve dualarımızı kabul etsin...İlk kez aşure pişirdim  ve sonuç bana göre enfes oldu (ikram ettiklerimde benimle aynı fikirdeler :) hadi hemen tarife geçeyim,belki pişirmemiş olanınız  vardır :)
MALZEME:
2,5 su bardağı aşurelik buğday
5-6 su bar şeker (biz tatlı seviyoruz azaltılabilir)
1 sı bar kuru fasulye
1 su bar nohut
1 yem kaş bulgur
1 kah fin pirinç
1 kase incir
1kase kayısı
1 kase kuru üzüm
1 fincan kuş üzümü
1 portakal kabuğu
1adet armut(büyükçe)
3 adet elma
1,5 tat kaş tuz
3 tane damla sakızı (dövülecek)
4 adet karanfil(dövülecek)
----
üzerini süslemek için
fındık
meyva
YAPILIŞI:
Buğday akşamdan bir taşım kaynatılır suyu süzülür (kara suyu çıkması için) bu işlem 3 kez yapılır son suyu koyularak kaynatılır kapağı kapatılarak sabaha kadar dinlendirilir...Nohut ve fasulye  tuzlu sıcak suda akşamdan ıslatılır..İncir minik minik doğranır suya koyulur (aşurenin rengi karamaması için) üzümde suda bekletilir..Sabah fasulye ve nohut ayrı ayrı haşlanır,buğday kaynatılır suyu azaldıkça kaynar su eklenir..Haşlanan nohut , fasulye,bulgur ve pirinç eklenir,  kaynatmaya devam edilir ,şeker ve tuzu eklenir...Elma ve armut soyulup minik minik doğranır ,üzüm ve incirin suyu süzülür,kuş üzümü ile birlikte aşuremize eklenir...Portakal kabuğu ve dövülmüş karanfil eklenir,karıştırarak pişirmeye devam edilir,suyu azalınca eklenir.. En son damla sakızı koyulur,ateşten alınır..Aşuremizin kıvamı çorba gibi olmalı ki soğuyunca katılaşmasın, sıcakken kaselere doldurulup üzerleri süslenir, bu postu yazarken yiyorum mmmm enfes olmuş :)
--------------------------
SEÇENEKLER :
Aşuremizin kıvamı yoğun olsun isterseniz ,pişen buğdaydan bir kepçe alıp blenderden geçirip aşureye katılır (ben yapmadım)
Aşuremizin rengi açık olsun isterseniz 1 su bar süt katabilirsiniz (ben katmadım)

21 Kasım 2012 Çarşamba

PATLICANLI PİLAV

Merhaba :) nerelerdeydim diye sorarsanız bağlantımızda sorun olduğu için bir süredir sizlerden ayrı kaldim :( şükürler olsun sorun çözüldü :)  :)
Ölçü vermeden tarifime geçmek istiyorum..Patlıcanlar alacalı soyulur küp şeklinde doğranır,tuzlu suda acısı çıkması için bekletilir..Soğan incecik küp küp doğranır sıvıyağ da biraz sotelenir...Domatesler soyulup minik minik doğranır,soğanlara eklenerek kavrulur,patlıcanlar yıkanıp suyu sıkılarak karışıma eklenir kavrulmaya devam edilir..Önceden tuzlu suda ıslatılmış pirinçler yıkanır...Karışımın içine,karabiber,kırmızı biber,tuz koyulur,kaynar su eklenir pirinçler bu suya salınır,suyunu çekene dek pişirilir,demlendirilip servis yapılır.....

4 Kasım 2012 Pazar

TAVA BÖREĞİ

Merhabaaaa :) off ne zaman geçecek bu tembelliğim bilemiyorum :)  tüm dostlarıma güzel bir hafta geçirmelerini dileyerek  tarifime geçiyorum...
Tarifim sevgili Gülcan'ın ev sahipliği yaptığı etkinliğe gidiyor,kolay gelsin arkadaşım,emeğine sağlık....
YAPILIŞI:
Canımız börek çektiğinde kolay yapılabilecek leziz böreğin tarifine gelelim ama ölçüyü size bırakıyorum :)
 Erişte haşlanır,soğanlı kıymalı iç hazırlanır( isterseniz,peynirli ve ıspanaklı iç hazırlayabilirsiniz)..Sıvıyağ,yumurta,süt çırpılır...Tava sıvıyağla yağlanır kenarlardan sarkıtılarak  yufka serilir hazırlanan sostan üzerine gezdirilir,eriştenin yarısı üzerine yayılır,sos gezdirilir,kıymalı iç koyulur,kalan erişte üzerine yayılır,tekrar sos gezdirilir.Üzerine yufka büzülerek yerleştirilir,kenarlardaki yufka üzerine kapatılarak kısık ateşte kızartılır,diğer tarafıda çevrilerek kızartılır,afiyetle sıcacık yenir....